Ähtäri Zoossa vastuullisuus näkyy kaikessa toiminnassa

Luonnonmukaisessa eläinpuistossa ympäristön huomioiminen on luonteva arvo.

Ähtäri Zoo on pitkän historian omaava perinteikäs eläinpuisto, joka on toiminut jo vuodesta 1973 ollen Suomen vanhin luonnonmukainen eläinpuisto. Luonnon keskellä toimiva Zoo on eläinten suojelun ohella profiloitunut myös ympäristövastuulliseksi toimijaksi. Vastuullisuus näkyykin eläinpuiston kaikessa toiminnassa.

– Tavoitteemme on lisätä ihmisten tietoisuutta eläimistä ja luonnon monimuotoisuudesta. Arvostamme paikallisuutta, esimerkiksi suurin osa eläinten  ruuasta tulee lähialueilta, jopa omista ravintoloistamme, kuvailee periaatteita  Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Jonna Pietilä.

Jonna Pietila_ekopiste.jpg
Jonna Pietilän mukaan Ähtäri Zoon vierailijat osaavat hyvin käyttää alueella olevia roskiksia ja ekopistettä, niin että alue pysyy siistinä.

 

Ainoastaan pandojen bambut tuodaan Hollannista, mutta nekin kuljetetaan  ympäristövastuullisesti kukkarekkojen mukana eikä erillisenä rahtina.

Ähtäri Zoossa on käynnistetty uutena toimintona myös  ympäristökasvatusohjelma, jota varten on palkattu ympäristökasvattaja.  Tarkoituksena on jatkossa tuottaa opetusmateriaalia ja luontoleirejä nuorten  ympäristökasvatustyöhön. Lakeuden Etapin jäteneuvonta on yhteistyössä  mukana.

IMG_9802_vaal.jpg

Eläimiltä ei synny ruokahävikkiä

Eläinpuistossa luonnollisesti myös jätehuolto on tärkeässä roolissa, jotta luonto pysyy puhtaana ja roskattomana niin puistossa kuin ravintola-alueella ja siellä missä yleensä liikutaan. Eläinpuistossa on asiakkaiden roskia varten sijoitettuna jäteastioita, joiden tyhjentämisestä huolehtii Encore Pohjanmaa. Parkkialueille  Lakeuden Etappi on järjestänyt ekopisteet vierailijoiden käyttöön.

Pietilän mukaan eläimiltä ei synny ruokahävikkiä, vaan ne syövät kaiken ruokansa. Pandojen ruokailusta jää vain bambun kuoria eli bamburoskaa, mikä kerätään erikseen ja toimitetaan jätevoimalaan energiana hyödynnettäväksi.

– Ravintola- ja hotellitoiminnasta sekä matkamuistomyymälästä syntyy pakkausjätettä, ravintolasta jonkin verran biojätettä ja eläinpuistosta eläinten jätöksiä. Rakentamis- ja remontointitöistä syntyy rakennusjätettä, Pietilä luettelee.

Kaikki jätteet hoidetaan asianmukaisesti eteenpäin. Eläinten jätökset toimitetaan käsiteltäväksi kompostoimalla ja biojäte päätyy Etapin biokaasulaitokseen.


Ähtäri Zoon puistoetiketti:

  • Älä kerää matkamuistoja luonnosta
  • Rauhoitu kuuntelemaan luonnon ääniä
  • Laita roskat roska-astiaan

Jonna Pietila_bambut.jpg
Pandojen jätehuolto toimii. Bamburoskat viedään jätevoimalaan