Mokkimaisema.jpg

Miten hoidan jätteet
vapaa-ajan kiinteistöllä?

Jätettä syntyy aina siellä missä asutaan ja siitä syystä jätehuoltokin on kiinteistökohtaista. Vapaa-ajalla käytössä olevalla kiinteistöllä jätehuolto  kannattaa järjestää kerralla kuntoon niin, että arki sujuu eikä jätteillä  tarvitse päätään vaivata.

– Helpointa on hankkia kesämökille jäteastia, joko oma tai naapurin kanssa  yhteinen kimppa-astia, jos jätettä syntyy vain vähän. Se on myös edullisin tapa  jätehuollon järjestämiseksi, kertoo asiakaspalveluvastaava Helena Anttila  Lakeuden Etapista.

Oman jäteastian voi mökille ottaa, jos kiinteistö on riittävän leveän ja kantavan tien varressa, jotta jäteautolla pääsee perille. Jäteastian pitää olla   jätehuoltomääräysten mukainen, muovinen, pyörällinen ja koneelliseen  tyhjennykseen soveltuva.

Roskapussit aluekeräyspisteelle

Vapaa-ajan kiinteistöille on järjestetty jätteen vastaanotto aluekeräyspisteille vaihtoehtona omalle tai kimppajäteastialle vilkkaimman lomakauden ajaksi.  Aluekeräyspisteet asennetaan Etapin toimialueelle toukokuun alussa ja ovat käytössä aina syyskuun loppuun asti. Pisteiden sijainnin voi tarkistaa Etapin nettisivuilta.

Aluekeräyspisteiden käytöstä peritään kausimaksu.

Aluekeräyspisteillä kerätään asumisessa syntyvää poltettavaa jätettä, eli  roskapussit tiskipöydän alta, joista on lajiteltu erikseen vaaralliset ja kierrätettävät jätteet.

Isokokoiset jätteet, kuten huonekalut ja kodinkoneet tulee toimittaa jäteasemalle, samoin isot jäte-erät, esimerkiksi rakennusjätteet. Jäteasemat palvelevat Etapin toimialueella jokaisessa kunnassa.

Kodin poltettava jäte hyödynnetään energiana jätevoimalassa. Siksi onkin tärkeää noudattaa lajitteluohjeita ja laittaa jäteastiaan vain sellaista jätettä, mikä soveltuu jätevoimalassa poltettavaksi.

Lajitteluohjeet saat kätevänä tiivistelmänä tässä lehdessä, ja löydät ne myös Etapin nettisivuilta.

Jäteasema vaihtoehtona

Kesäasukkaat voivat halutessaan toimittaa roskapussit mökiltä jäteasemalle aluekeräyspistemaksua vastaan, jos aluekeräyspisteitä ei alueella ole tai lähin piste on kauempana kiinteistöltä kuin jäteasema. Tässä tapauksessa kiinteistön haltijan tulee anoa lupaa Lakeuden jätelautakunnalta.

Esimerkit Hinnoittelusta

  • Aluekeräyspistemaksu (1.5.–30.9.) 50,48 €
  • Oman jäteastian tyhjennys 27,60 €

Kimpassa summa jaetaan osakkaiden kesken. Laskettu 140 l jäteastian tyhjennys 4 viikon välein, viiden tyhjennyskerran mukaan. Hinnat sisältävät alv 24 %.

 

Vinkkejä kesäasukkaille

1 Hanki oma jäteastia, jos kiinteistölle pääsee jäteautolla. Ilmoita asiasta Etapille. Tai perusta jätekimppa naapurin kanssa, jos jätettä syntyy vain vähän.

2 Vie suuremmat jäte-erät, kuten huonekalut, remonttijätteet ja kodinkoneet  jäteasemalle.

3 Lajittele jätteet  lajitteluohjeiden mukaisesti.

4 Vie kierrätettävät jätteet ekopisteelle tai jäteasemalle lajitteluohjeiden
mukaisesti

5 Vie vaaralliset jätteet, kuten paristot, akut, maalit, kestopuu ja öljyt jäteasemalle.

6 Jos myyt tai ostat mökin,  ilmoita asiasta Etapin asiakaspalveluun, jotta jätelasku lähtee oikeaan osoitteeseen

7 Älä ole vapaamatkustaja –  jos käytät aluekeräyspistettä, maksa aluekeräyspistemaksu Etapille.