Etappi tutkii ja kehittää

Kaasuja voidaan hyödyntää sähkönä tai lämpönä

etappi_aviisi_kaasu_2.jpeg

Lakeuden Etapissa on tehty selvitys loppusijoitusalueen kaatopaikkakaasujen käsittely- ja hyötykäyttömahdollisuuksista tulevaisuudessa. Asia liittyy ympäristölupaan ja sen teki lappeenrantalainen LCA Consulting Oy, jonka toimitusjohtaja Antti Niskanen (Tekn. tohtori) on tutkinut kaatopaikkakaasujen käsittelyä väitöskirjassaan.

– Kaatopaikkakaasut syntyvät, kun orgaaninen aines, jota on yhdyskuntajätteenkin seassa, hajoaa ja siitä muodostuu pääosin metaania ja hiilidioksidia, kertoo Etapin kehitys- ja ympäristöpäällikkö Mirva Hautala. Kaatopaikkakaasut aiheuttavat käsittelemättöminä ilmaston lämpenemistä.

Etapin loppusijoitusalue ehti olla toimialueen kuntien yhdyskuntajätteen sijoituspaikkana seitsemän vuotta, ennen kuin Westenergyn jätevoimala valmistui ja jätteet ryhdyttiin hyödyntämään siellä energiana.

Vuoden 2011 jälkeen yhdyskuntajätteitä ei ole enää sijoitettu kaatopaikalle. Nyt tehdyssä selvityksessä on kyse vuosien saatossa loppusijoitettujen jätteiden muodostamista kaatopaikkakaasuista ja niiden käsittelystä.

– Vaikka kaatopaikalle ei olisi enää useaan vuoteen sijoitettu orgaanista jätettä, saattaa siellä edelleen ilmetä kaatopaikkakaasun muodostumista jopa kymmeniä vuosia sen jälkeen, kun kaatopaikka on suljettu tai sinne ei muuten ole loppusijoitettu orgaanista jätettä, Antti Niskanen selvittää.

Käsittelyvaihtoehtoja tutkitaan

Kaatopaikkakaasujen mittauksia on Etapissa tehty jo aiemmin. Nyt tehdyssä selvityksessä tehtiin esimerkiksi teknis-taloudellisia laskelmia kaatopaikkakaasujen muodostumisesta ja eri käsittelyvaihtoehdoista.

– Selvitystä tehdessä tutustutaan kaatopaikalla olevaan kaatopaikkakaasun käsittelyjärjestelmään sekä teoriassa että paikan päällä. Selvitetään, minkälaista jätettä kaatopaikalle on sijoitettu, kuinka paljon, milloin ja mihin. Lisäksi selvitetään kaasun käsittelyn toimivuutta, Niskanen kuvailee kaatopaikkakaasujen selvityksen tekemistä käytännössä.

LCA Consultingin selvityksestä saadaan Hautalan mukaan hyvät eväät jatkotoimenpiteiden suunnitteluun.

Kaatopaikkakaasuja voidaan hyödyntää esimerkiksi sähkön ja lämmön tuotantoon mikroturbiinia tai kaasumoottoria käyttämällä.