KOLUMNI

Marko Kivimäki
rehtori, Alanurmon koulu, Lapua

Alanurmossa liehuu Vihreä lippu

PIIRROSKUVASSA RISTEILYALUS seilaa jossakin merialueella. Lokit lentelevät ympärillä, aurinko paistaa ja kalojakin näyttää hyppelevän aluksen nostattamassa jälkiaallossa. Kuva olisi kuin mistä tahansa matkailumainoksesta, ellei kiinnittäisi huomiota yksityiskohtiin: lokit kaartelevat mieluummin laivasta poispäin, kalat pitävät etuevillään nenästään kiinni ja laivan jälkeen jäävä vana lemuaa ja värjää veden kirjavan ruskeaksi. Viimeistään risteilyaluksen nimi herättää todellisuuteen. Laivan perässä komeilee kirkkain kirjaimin: “Custa Pascoa”.

Tämän tyyppiset asenteita muokkaavat taiteen luomukset ovat omiaan herättämään ajatuksia kaiken ikäisissä oppilaissa. Vesien suojelun ja jätteiden kierrättämisen tärkeys saa vahvistusta mieleenpainuvalla tavalla.

SÄHKÖPOSTI ILMOITTELEE säännöllisesti erilaisista hankkeista, kilpailuista, teemoista tai tapahtumista, joihin koulun toivotaan osallistuvan. Suuresta tarjonnasta on pakko valita oman koulun toiminnan kannalta järkevimmät ja toteuttamiskelpoisimmat ideat.

Ympäristökasvatus näkyy arjessa jokaisena päivänä.

JÄTEYHTIÖT TEKEVÄT hyvää ympäristökasvatus- materiaalia kouluille. Asenteisiin vaikuttaminen tapahtuu muun kasvatustyön ohessa luontevasti kouluissa, joista parantuneet toimintatavat jalkautuvat koteihin. Roskaamisen välttäminen ja roskien laittaminen roskikseen on alakouluikäiselle melko helposti ymmärrettävä tapa toimia, mutta tässä pitäisi päästä vähän pidemmällekin.

KONKREETTISET MALLIT toimivat kouluissa parhaiten, kuten esimerkiksi jätteiden lajittelutehtävät. Oppilaat pääsevät hyvin perille myös jätteiden lajittelun ja kierrätyksen taloudellisesta merkityksestä eikä luonnonvarojen rajallisuuskaan ole käsitteenä outo. Kierrätyssankarit -tehtäväkokonaisuus ja tuikkujahti ovat hyviä esimerkkejä käytännöllisistä toimintatavoista, joita koulujen työn tueksi tarjotaan. Jäteoppaat, julisteet ja jäteneuvojan vierailu täydentävät kokonaisuutta samoin kuin vaikkapa hävikkiviikolla kiinnitettävä huomio ruokahävikin pienentämiseen. Näillä eväillä ollaan tultu jo melko paljon eteenpäin pelkästä roskaamisen välttämisestä.

ALANURMON UUSI KOULURAKENNUS valmistui vuonna 2013 ja pitää sisällään monenlaista tekniikkaa katon aurinkokeräimistä automaattisesti säätyvään valaistukseen. Tähän kokonaisuuteen oli hyvin luontevaa liittää myös toiminnallista ympäristökasvatusta. Suomen ympäristökasvatusseuran Vihreä lippuohjelma tarjosi oivallisen raamin tavoitteelliselle ympäristökasvatukselle, jota Etapin tarjoama jäteneuvonta täydensi paremmin kuin hyvin.

ENSIMMÄINEN ISO TEEMA oli jätteiden vähentäminen, jonka onnistunut toteuttaminen toi oikeuden käyttää vihreää lippua. Siitä lähtien se on liehunut lipputangossa miltei joka koulupäivä muistuttaen vihreä lippu -tavoista ja ilmoittaen ohikulkijoille koulusta, jossa ympäristökasvatus näkyy arjessa jokaisena päivänä. Myöhemmin puhtaaseen veteen liittynyt reilun kouluvuoden kestänyt kokonaisuus jatkoi myönnetyn sertifikaatin kautta lipun käyttöoikeutta. “Maailman pelastaminen on lasten leikkiä.”

ALUSSA KUVAILTU piirroksen risteilyaluksen ympäristökasvatukseen antama mielikuva maalaa lohdutonta kuvaa. Pienten ihmisten omaksumat ympäristöystävälliset valinnat heijastuvat kuitenkin pitkälle tulevaisuuteen ja luonnostelevat toisenlaista risteilijämallia, jonka perässä voisi komeilla esimerkiksi nimi: “Wain Calancaccaa”.