seinajoen-tuleva-jateasema-header3.png

Uutisia ja tapahtumia

Seinäjoen tuleva jäteasema voisi olla osa laajempaa energiatehokasta yhteisöä

Nyt tutkitaan alueen omavaraisen energiatuotannon ja käytön mahdollisuuksia.

Seinäjoen Roveksen alueelle nouseva uusi jäteasema voi hankkeena luoda uutta resurssiviisasta ja energiatehokasta infraa myös naapurialueille. Suunnitelmat hyödyttäisivät alueelle sijoittuvia uusia yrityksiä ja heidän energiatarpeitaan.

– Hankkeen tarkoituksena on selvittää, voitaisiinko jäteaseman ja koko Roveksen teollisuusalueelle muodostaa energiaomavarainen yritysyhteisö, missä yritykset voisivat tuottaa, varastoida ja käyttää alueella tuotettua energiaa. Eli siis hyödyttää siten toinen toistaan, kuvailee projektijohtaja Ilkka Letonsaari Lakeuden Etapista.

Etappi on nyt selvittämässä Euroopan aluekehitysrahasto EAKR:n tukemalla hankkeella, minkälaisia mahdollisuuksia olisi synnyttää alueelle omavaraista energian tuotantoa.

– Energiatuotannossa kysymykseen voisi tulla uusiutuvat energiat, esimerkiksi hake, aurinko ja maalämpö. Hankkeessa kartoiteaan toimijoita, jotka voisivat käyttää jotain uusiutuvaa energiaa toiminnassaan tai vastaavasti tuottaa sitä, jolloin joku toinen yritys voisi käyttää sitä, hahmottaa Letonsaari.

Kuulemme mielellämme yritysten mielipiteitä ja etsimme parhaillaan toimijaa, joka olisi valmis vastaamaan alueen energian tuotannosta

Hankkeen projektipäällikkö Sami Tuomisto arvioi, että hankkeena eRoves on kiinnostava siksikin, että alue on vielä rakentamatonta, mikä mahdollistaa uuden infran suunnittelun puhtaalta pöydältä.

Hankkeessa ryhdytään nyt kartoittamaan mahdollisia uusiutuvan energian lähteitä, energian jakelua ja varastointia sekä myös toimijoita, jotka voisivat hyödyntää uusiutuvaa energiaa toiminnassaan tai vastaavasti tuottaa sitä.

”Uusiutuvista energianlähteistä esimerkiksi hake, aurinko ja maalämpö ovat potentiaalisia vaihtoehtoja”, Tuomisto toteaa.

Resurssitehokas infra voisi toimia myös vetovoimatekijänä alueelle tuleville yrityksille. Lähellä tuotettu energia olisi yrityksille myös taloudellinen etu.

”Kuulemme mielellämme Roveksen alueesta kiinnostuneiden yritysten mielipiteitä ja etsimme parhaillaan toimijaa, joka olisi valmis vastaamaan alueen energian tuotannosta”, Tuomisto sanoo. Asiasta kiinnostuneet voivat olla häneen yhteydessä: sami.tuomisto@etappi.com tai 050 303 9937.


 

eRoves-hanke

  • Lakeuden Etappi on tehnyt vuoden 2018 alussa investointi -päätöksen toteuttaa Seinäjoen Roveksen kaupunkiosaan uusi jäteasema
  • Osana tätä investointiprojektia Etappi on käynnistänyt eRoves -kehityshankkeen, jossa selvitetään alueen mahdollisuuksia tuottaa, siirtää sekä käyttää uusiutuvaa energiaa.
  • eRoves -hanke saa tukea Euroopan aluekehitysrahasto EAKR:lta.
  • Seinäjoen kaupunki on aloittanut Roveksen kaupunkiosassa asemakaavoituksen, jonka tarkoituksena on mahdollistaa uuden teollisuus- sekä osin asuntoalueen sijoittuminen alueelle.

 


 

Rakentamisessa kierrätysmateriaaleja

Hankkeessa mennään alusta asti kiertotalouden ehdoilla ja esimerkiksi rakentamisessa käytetään kierrätysmateriaaleja.

– Tarkoituksena on käyttää rakennusmateriaaleina ainakin jätevoimalan pohjakuonaa ja kierrätettyä betonimursketta, Letonsaari havainnollistaa.

Uusi jäteasema palveleva ja automatisoitu

Etapin tarkoituksena on saattaa jäteasematoiminnot 2020-luvulle uuden jäteaseman myötä. Tulevaisuuden jäteasema on Letonsaaren mukaan asiakaslähtöinen, helppokäyttöinen ja ympärivuorokautisessa käytössä oleva jätteen vastaanottoasema.

Se on myös energiatehokas ja toiminnoiltaan mahdollisimman pitkälle automatisoitu. Kokonaisuus suunnitellaan sellaiseksi, että kierrättämistä ja materiaalien uudelleenkäyttöä lisättäisiin.

– Tavoitteenamme on myös laajentaa jäteaseman aukioloaikaa osittaisella itsepalvelulla ja siten lisätä asiointimahdollisuuksia.

Jäteaseman rakentaminen käynnistyy 2019 ja sen on määrä valmistua 2020 aikana.