Kummikoulu18_biojatepussi.JPG

Etapin kummikouluvuosi huipentui päätösjuhlaan, jota vietettiin kierrätysaiheisin teemoin. Tässä taitellaan lehdestä biojätepussia. Kuvassa opettaja Elina Nikander, Vili Vierikko, Janiel Seppälä, Hanna Saarela ja Sanni Huhta-Koivisto.

Kummikouluvuosi oli huikea ja jännittävä

Kurikan Koiviston koulun juhlasalissa soi ”Jäteräppi”, kun Etapin kummikouluvuosi huipentui päätösjuhlaan, jota vietettiin kierrätysaiheisin teemoin viime keväänä.

Miten voi hyödyntää purkkia, kananmunankennoa ja sanomalehteä? kysyttiin jäteaiheisen suunnistusreitin rastilla. ”Purkissa voi säilyttää tavaroita, kananmunankennosta voi askarrella ja sanomalehdestä voi taitella biojätepussin”, oppilaat pohtivat. Biojätebussin taittelua opeteltiin myös.

Päivän aikana pohdittiin myös muun muassa, mitä turhia tavaroita kukin mahtaa omistaa. Neljän tytön joukkue listasi hetken mietittyään: pinnit, spinneri, unilelu ja mummon tekemä hattu. Turhan tavaran välttämiseksi paras konsti heidän mielestään on, että ei osta turhaa tavaraa.

Kierrätykseen tartuttiin toden teolla

Päivän lopuksi keräännyttiin liikuntasaliin, jossa katsottiin oppilaiden tekemiä esityksiä ja videoita, jotka liittyvät jätteiden lajitteluun, kierrätykseen ja luonnon huomioimiseen. Koiviston koulu sai vielä kunniakirjan osoituksena ahkerasta perehtymisestä jäteasioihin. Tämän vastaanotti jäteneuvoja Oona Salolta opettaja Leni Tampsi. Kummikouluvuosi huipentui Etapin tarjoamiin jätskeihin.

Etapin kummikouluvuoden mittaan Koiviston koulussa opittiin paljon uutta ja jännittävääkin jäteasioista. Koululaiset tekivät retken Westenergyn jätevoimalaan, jossa päästiin näkemään, kuinka kodin roskapussit hyödynnetään lämmöksi ja sähköksi.

Jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen koulussa tartuttiin toden teolla. Lisäksi muun muassa pohdiskeltiin, mitkä ovat kuluttamisen ja jätteiden haitat sekä mitä jokainen voisi tehdä, että ympäristö voi paremmin.

Paras konsti turhan tavaran välttämiseksi on, että ei osta turhaa tavaraa.
iStock_000019700754Small.jpg