Ylistaro_2018_Annika copy.jpg

Ylistaron koululaisille tietoisku jäteasioista

Mihin jätteisiin lajitellaan banaaninkuori, diskopallo, ananaspurkki ja energiansäästölamppu?

Muun muassa näihin kysymyksiin saatiin vastaus, kun Etapin jäteneuvontaa tekevä Annika Muurinaho kävi pitämässä jäteneuvonnan oppituntia Ylistaron Aseman koululla.

Jäteneuvontatunnin aluksi Muurinaho kysyy, kenelle jäteyhtiö Lakeuden Etappi on entuudestaan tuttu. Lähes kaikki nostavat kätensä ylös. Moni ilmoittaa käyneensä ekopisteellä ja muutama Ylistaron jäteasemalla.

Jäteauton on nähnyt melkein kaikki. Jäteautoon tyhjennetään kotipihasta poltettavan jätteen astia.

Jäteauton säiliön täytyttyä se ajaa Ilmajoen jätehuoltokeskukseen.

– Siellä tapahtuu siirtolastaus isoon autoon, joka vie jätteet Westenergyn jätevoimalaan. Kodin jätteet päätyvät siellä hyötykäyttöön, sillä niistä syntyy lämpöä ja sähköä, Muurinaho kertoo.

Biojätteestä puhuttaessa oppilaat tietävät hyvin, mitä kaikkea siihen kuuluu. Vastauksissa luetellaan niin banaanin- kuoret kuin kalanperkuutähteetkin. Noin puolella oppilaista on kotona joko kompostori tai biojäteastia.

– Biojätteestä ja puhdistamolietteestä tehdään biokaasulaitoksessa energiaa ja Ranu -maanparannusraetta, joka on monelle tuttu tuote, jäteneuvoja selvittää. Lapset saavat tutustua purkkiin, jossa on maanparannusraetta.

Etapin jätehaku toimii myös kännykällä

Lajittelemalla jätteelle saadaan uusi elämä, jäteneuvoja kertoo. Kierrätettäviin jätteisiin kuuluvat muun muassa kartonkipakkaukset, kuten maitopurkit, ja lasipurkit sekä -pullot, pienmetalli sekä keräyspaperi. Niille löytyvät omat astiansa ekopisteiltä.

– Kaikkea ei suinkaan tarvitse muistaa ulkoa, Annika Muurinaho esittelee Etapin nettisivuilta löytyvää jätehakua, mikä toimii myös mobiilisti kännykällä. Lapset haluavat tietää, mihin kuuluvat muun muassa diskopallo, polkupyörä, tussikynä, tiili ja liivatelehti.

Jätetietouttaan oppilaat pääsevät testaamaan Annikan pitämässä tietovisassa. Tehtävien tekemistä varten he saavat vihreät lyijykynät, joiden valmistamisessa on käytetty vanhoja cd-levyjä.

Leikin ja toiminnan avulla oppilaat omaksuvat asiat paremmin.
Ylistaro_2018_ Nanna_Nella_Veera.JPG
Nanna Tammi, Nella Hautamäki ja Veera Hautamäki tutkivat Ranu -maanparannusraetta, jota syntyy Etapin biokaasulaitoksessa.

Jätebingossa lapset pohtivat, mihin kuluu lajitella muun muassa viilipurkki, energiansäästölamppu, tyhjä maalipurkki, kameran akku, paristo, tiskiharja ja rikkinäiset vaatteet.

Fiia, Maija ja Aura haluavat pitää ympäristöstä huolta

Jätteiden lajittelu on hyvin hallussa tämän päivän koululaisilla, kuten Fiia Iloviidalla, Maija Kärnällä ja Aura Kekaraisella.

Tytöt pitävät lajittelua tärkeänä. He haluavat pitää luonnosta ja ympäristöstä huolta. Opettaja Heini Ahopelto toteaa, että jäteasiat linkittyvät koulussa moneen eri oppiaineeseen ja niitä ainakin sivutaan jossain muodossa jokaisella luokalla.

Opettaja on tyytyväinen Etapin järjestämään neuvontaan.

– Tämä on tosi hyvä juttu. Kun asiantuntija opettaa asioita leikin ja toiminnan avulla, oppilaat omaksuvat ne paremmin, kuin jos luettaisiin pelkästään kirjasta. Myös opettajalle on hyvä palauttaa mieleen jäteasioita.