Etappi tutkii ja kehittää

Kärpäsiä ryhdytään kasvattamaan biojätteessä eläinten rehuksi

Lakeuden Etapilla on tarjota hyvä kärpästen kasvatusalusta omassa biokaasulaitoksessaan, johon seutukunnan biojätteet kerätään hyödynnettäväksi.

Hyonteisprojekti (2).JPG
Joukko hyönteisten kasvattamisesta kiinnostuneita tutkijoita, viranomaisia ja toimijoita kokoontui Lukesin Jokioisten hyönteislaboratorioon pohtimaan kärpästen kasvattamista rehuksi. Lakeuden Etappi on yksi hankkeessa mukana olevista toimijoista.

Etappi on kehittämässä uutta hyödyntämistapaa biojätteelle yhteistyössä Luonnonvarakeskus Luke Jokioisten kanssa. Kehittämishankkeessa tutkitaan mahdollisuutta hyödyntää biojätettä mustasotilaskärpästen kasvattamisessa tuotantoeläinten ravinnoksi. Rehusäädösten mukaisesti kasvatettuja kärpäsiä voidaan käyttää esimerkiksi tuotantoeläinten, kuten kanojen, ja kalojen rehuksi.

– Mustasotilaskärpäsen toukassa on noin 40 prosenttia proteiinia, saman verran rasvaa sekä lisäksi hivenaineita. Näitä kaikkia tarvitaan rehuissa. Kärpäsen kasvatus on myös nopeata, kun yksi elinkierto on vain viisi viikkoa, kertoo kehityspäällikkö Antero Bäcklund Lakeuden Etapista. Näin ollen proteiinia saadaan nopeasti tuotettua.

Rehukärpäsen kasvatuksen etuina on lisäksi, että se syö lähes kaikkea ja on liki sataprosenttisesti hyödynnettävissä rehuna.

Kärpäsiä voidaan käyttää esimerkiksi tuotantoeläinten, kuten kanojen ja kalojen rehuksi.

Biojätteelle uusi hyödyntämistapa

Etapilla puolestaan on tarjota hyvä kasvupaikka rehukärpäsille.

– Biokaasulaitokselle tulee ravinnoksi sopivaa biojätettä, siellä on ylimääräistä matalalämpöä, kosteutta, tilaa ja miehitys, luettelee Bäcklund kasvatuspaikan etuja.

Etappi käsittelee biokaasulaitoksessaan biojätettä ja puhdistamolietettä, joilla tuotetaan tällä hetkellä biokaasua laitoksen omaan energiantarpeeseen sekä Ranu-maanparannusraetta lannoitevalmisteeksi. Biojäte laitokseen tulee kotitalouksien biojätteen erilliskeräyksestä, ravintoloista, kaupoista ja elintarviketeollisuudesta.

– Liha- ja kalapohjaisia jätteitä kasvatukseen ei voi EU-säädösten takia käyttää, mutta kaikki kasvispohjainen on käyttökelpoista, Bäcklund kertoo.

Mustasotilaskärpänen lakkaa toukkavaiheen jälkeen syömästä ja elää vain pari päivää, joten sen ei myöskään ei ole mahdollista sekaantua paikalliseen lajiin.

Mustasotilaskärpästen kasvattaminen alkanee vuoden 2019 lopulla.