Antero biokaasulaitoksella cropped.jpg
Kierrätyslannoitteet kunniaan! Kehityspäällikkö Antero Bäcklund iloitsee siitä, että Etapin oma kierrätystuote Ranu-maanparannusraekin on saamassa laatumerkin osoituksena sen laadusta.

Etappi tutkii ja kehittää

Kierrätyslannoitteille laaditaan laatukriteerit yhteisprojektilla

Ranu-maanparannusrae saanee hankkeen myötä laatumerkin.

Etappi on mukana valtakunnallisessa kierrätyslannoitteiden yhteishankkeessa, jolla rakennetaan laatukriteerit ja -järjestelmä kierrätyslannoitteiden laatuvaatimuksille. Etapin oma tuote, maanparannusrae Ranukin, saanee näin laatumerkin kertomaan tuotteen laadusta.

Kehityspäällikkö Antero Bäcklund Etapista toteaa, että kierrätyslannoitteiden laatujärjestelmä on hyvä ja tervetullut hanke. Se auttaa osoittamaan tuotteen luotettavuuden ja edistää tunnettuutta.

– Ranuhan on pitkään tutkittu ja turvallinen tuote, jolla on myös Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran hyväksyntä. On hienoa, että Ranukin saa näin virallisen tuotemerkin, mikä kertoo sen laadusta, Bäcklund toteaa.

Ranu on pitkään tutkittu ja turvallinen tuote.

Etappi tuottaa omassa biokaasulaitoksessaan biojätteestä ja puhdistamo- lietteestä biokaasua ja maanparannusraetta viherrakentamiseen ja viljapeltojen lannoitteeksi.

Tavoitteena tehostaa ravinteiden kierrätystä

– Alan toimijat saivat ajatuksen laatujärjestelmästä toteuttaessaan yhdessä puhdistamolietteiden haitta-aineiden selvitystä, mikä valmistui viime vuonna, itsekin mukana ollut Bäcklund kertoo.

Tavoitteena on tehostaa ravinteiden kierrätystä parantamalla kierrätysmateriaaleista tuotettujen lannoitevalmisteiden tunnettuutta, menekkiä ja käyttöturvallisuutta.

Hanke on ajankohtainen, koska yhtenäistä laatujärjestelmää kierrätysmateriaaleista tuotetuille lannoitevalmisteille ei Suomessa vielä ole. Tämän on koettu vaikeuttavan tuotteiden laadun osoittamista. Suomessa toimii reilut 60 biokaasulaitosta sekä 200 kompostointilaitosta, joita laatumerkin saaminen hyödyttää.

Vastaava järjestelmä myös muissa maissa

Vastaavanlainen laatujärjestelmä on jo käytössä useimmissa Euroopan maissa, esimerkiksi Ruotsissa, Saksassa ja Sveitsissä.

Hankkeen toteuttaa Biolaitosyhdistys ry. yhteistyössä Suomen Biokaasuyhdistys ry:n ja Suomen Vesilaitosyhdistys ry:n kanssa. Mukana ovat myös Ympäristöministeriö, Maa- ja metsätalousministeriö, Luonnonvarakeskus, Suomen Ympäristökeskus, Elintarviteturvallisuusvirasto Evira, MTK, ProAgria Keskusten liitto ja Viherympäristöliitto.

Kansallisen laatujärjestelmän laadinnassa otetaan huomioon myös valmisteilla oleva EU:n lannoitevalmistedirektiivi. Laatujärjestelmän on määrä valmistua vuoden 2019 loppuun mennessä.

Anterolla ranua kadessa (1).JPG