Luonnon kiertokulku taittuu syksystä kohti talvea ja maapallo rullaa radallaan

aviisi22018-paakirjoitus.jpg

OLEMME SAANEET NAUTTIA ennätyksellisestä hellekesästä, syksyn hurjasta omenasadosta ja toisaalta kuivuudesta. Luonto on monimuotoinen ja arvaamaton, toisaalta se kuitenkin yleensä paikkaa omat virheensä tai sopeutuu muutokseen. Jätehuollossa pyrimme toimimaan luontoa ja ympäristöä kunnioittaen ja siihen mahdollisimman vähän vaikuttaen. Vaaralliset jätteet, joita kotitalouksissa syntyy päivittäisen elämän tuotoksina: maalit, liuottimet, öljyt, lääkkeet, loistelamput ja enenevässä määrin erilaiset akut ovat niitä arjen jätteitä, jotka väärin käsiteltynä aiheuttavat vahinkoa ympäristölleen.

Etappi aloitti keväällä kampanjan vaarallisten jätteiden tunnistamiseksi ja niiden kanssa oikein toimimiseksi. Tapahtumat ja tilaisuudet saavuttivat hyvin asiakkaita. Tietoa ja kokemuksia on tilaisuuksissa vaihdettu ja oikeita lajitteluoppeja omaksuttu.

Etapin asiakkailta kerättiin vaarallisia jätteitä vuoden 2017 aikana 987 140 kiloa mikä on noin 7,59 kg per asukas. Kehitys on ollut laskeva, sillä vuonna 2016 määrä oli 8,35 kg per asukas. Etapin alueella kuitenkin ollaan keskimääräistä valveutuneempia, sillä valtakunnassa keskimäärin saadaan kerättyä vaarallisia jätteitä pois kiertokulusta 6,5 kg per asukas vuodessa. Olemme hyvällä tiellä, mutta parantamiseenkin on varaa. Alueen viimeisen jätetutkimuksen mukaan kotitalouksien poltettavan jätteen joukossa on 0,15 prosenttia vaarallisia jätteitä.

KIERTOTALOUS ON Suomen valtakunnan teema. Arjen kiertotaloutta on tehdä valintoja, jotka tuottavat vähemmän hävikkiä. Oikein mitoitetut hankinnat, korjattavat ja kunnostettavat valinnat tuottavat pitkällä ajalla paljon vähemmän jätteeksi hylättyä massaa. Etapin jäteneuvonta pyrkii valottamaan kiertotalouden arkea eri näkökulmilta ja eri ryhmien tarpeista. Neuvontaa tarjotaan laajasti lapsille, teineille, aikuisille ja seniorikansalaisille. Kyse on paljon enemmästä kuin jätteiden lajittelusta. Pyrimme edistämään järkevää toimintaa, jätteen synnyn ehkäisyä, kestävää kuluttamista ja kierrätystä.

Kiertotalouden askelia Etapissa otettiin loppukesästä, kun pitkä projekti jätteenpolton pohjakuonan jalostamisessa kierrätystuotteeksi sai ison askeleen. Ensimmäiset MARA-asetuksen mukaiset tuotteet maanrakennukseen toimitettiin syyskuun alussa. Pohjakuona, joka syntyy jätteenpolttoprosessissa arinalle jäävästä palamattomasta aineksesta, on pääasiassa mineraaleja ja metalleja. Pohjakuonan käsittelyssä siitä poistetaan palamattomat epäpuhtaudet ja eri metallit kierrätetään. Jäljelle jäävä mineraali lajitellaan ja siitä muodostetaan maanrakennuksessa neitseellisiä maa-aineksia korvaavaa mineraaliainesta.

Jatkuvalla laadun valvonnalla ja oikein valituilla käyttökohteilla on saavutettu hienoja tuloksia kiertotalouden hengessä. Tuotekehitys yhdessä laajan yhteistyöryhmän kanssa on kestänyt kuusi vuotta. Kehityshanke on sisältänyt tutkimusta, prosessikehitystä, koulutusta, koerakenteita, lainsäädännön valmisteluun osallistumista ja monta muuta vaihetta. Syntyipä matkan varrella aiheesta yksi väitöskirjakin Tampereen teknillisellä yliopistolla.

Toivon meidän jokaisen tekevän päivittäin viisaita valintoja ainutlaatuisen ympäristömme tilan kehittymiseksi oikeaan suuntaan.

Leppoista syksyä ja mukavaa talven aikaa!

Pekka Kontio
toimitusjohtaja