etappi_aviisi_1-2018_ala-sailo-vaaraa-kotona.jpg

Vaaralliset jätteet

Älä säilö vaaraa kotona - vie vaarallinen jäte keräykseen


Etappi kampanjoi ihmisten ja ympäristön terveyden ja turvallisuuden puolesta: kodin vaaralliset jätteet otetaan maksutta vastaan jäteasemalla.

 

Pienessä purkissa tai tuotteessa voi piillä iso vaara, jos sen sisältö on luokiteltavissa vaaralliseksi aineeksi. Pesuaineet, loisteputket, aerosolit, lääkkeet, paristot tai vaikka kynsilakka ovat käytöstä poistettuna vaarallista jätettä. Niitä ei pidä turhaan säilyttää kotona, vaan vaaralliset jätteet on hyvä viedä keräykseen heti käytöstä poistettaessa, koska ne voivat aiheuttaa vaaraa ihmisille ja ympäristölle.

Kodin vaaralliset jätteet otetaan maksutta vastaan Lakeuden Etapin jäteasemilla. Etappi nostaa tänä vuonna erityisesti esille tietoutta vaarallisesta jätteestä myös Etappi-radiossa, sosiaalisessa mediassa ja jäteasematapahtumissa.

– Kampanjoimme ja jaamme tietoa vaarallisen jätteen oikeasta lajittelusta, koska asia on hyvin tärkeä. Kyseessä olevat jätteet aiheuttavat terveydellistä vaaraa ihmisille ja pilaavat ympäristöä. Siksi niitä ei saa laittaa kodin jäteastiaan, kaataa viemäriin, jättää ekopisteelle tai luontoon, valistaa palvelupäällikkö Satu Estakari Lakeuden Etapista. 

Viemäristä vaarallisia aineita päätyy lopulta vesistöön, koska jätevedenpuhdistamot eivät pysty kaikkia haitallisia aineita puhdistamaan. 

etappi_aviisi_1-2018_ala-sailo-vaaraa-kotona_2.jpg

Kodin roskiksesta vaaralliset aineet päätyvät muun jätteen kanssa jätevoimalaan, jossa ne voivat aiheuttaa palaessaan jopa räjähdysvaaraa. Vaaralliset jätteet voivat aiheuttaa vaaraa myös jäteautoon kipattaessa tai väärin lajiteltuna jäteasemilla. Siksi vaarallisia aineita ei pidä myöskään sekoittaa keskenään, vaan ne tulee palauttaa alkuperäisessä pakkauksessaan.

Jäteasemille vietiin kahdeksan kiloa per asukas

Kotona varsinkin lapset voivat olla vaarassa, jos kemikaaleja tai lääkkeitä päätyy heidän käsiinsä.

– Vanhentuneet lääkkeet voi palauttaa maksutta apteekkiin, josta Etappi huolehtii ne eteenpäin, Estakari kertoo. Vaarallisten jätteiden keräystoiminta katetaan kokonaisuudessaan ekomaksulla ja tähän sisältyvät myös lääkkeet. Paristot voi palauttaa maksutta myös kauppoihin.

Kotona varsinkin lapset voivat olla vaarassa, jos kemikaaleja tai lääkkeitä päätyy heidän käsiinsä

Etapin jäteasemilla vaarallisia jätteitä vastaanotettiin viime vuonna 987,14 tonnia, mikä tekee 7,59 kiloa per asukas. Määrä oli vähentynyt, koska edellisvuonna keräykseen tuotiin 8,35 kiloa asukasta kohti. Valtakunnallinen keskiarvo vuonna 2016 vaarallisten jätteiden keräyksessä oli 6,5 kiloa per asukas, joten tilanne Etapin toimialueella ei ole huono.

etappi_aviisi_1-2018_ala-sailo-vaaraa-kotona_3_apteekki.jpg
Niina Hallila vei lääkejätteitä Seinäjoen Hyllykallion apteekkiin proviisori Sonja Komsille.

 

Etelä-Pohjanmaalla Etapin toimialueella vaarallisia jätteitä päätyy onneksi hyvin vähän väärään paikkaan, kuten kesällä 2017 tehty jätetutkimus osoittaa. Kodin poltettavan jätteen astioista löytyi 0,15 prosenttia vaarallista jätettä. Kiloiksi laskettuna tämä tekee 2,4 kiloa 1 500 kilossa jätettä. 

Etapin tavoitteena on saada tilanne vieläkin paremmaksi, sillä yksikin vaaratilanne tai haitta ympäristölle on liikaa.

– Meillä täällä Etelä-Pohjanmaalla on puhdas ja kaunis luonto, joten pyritään pitämään se sellaisena myös tuleville polville. Siksi painotamme nyt tätä asiaa, Estakari sanoo.

 

etappi_aviisi_1-2018_pieni-mutta-vaarallinen.jpg

Miten toimin vaarallisten jätteiden kanssa?

  • Säilytä kodin vaaralliset jätteet aina lasten ulottumattomissa.
  • Lääkkeet on hyvä säilyttää joko erillisessälukollisessa lääkekaapissa tai esimerkiksi yläkaapissa.
  • Vie tarpeettomat vaaralliset jätteet keräykseen heti, kun ne jäävät pois käytöstä, niin kodista kuin autotallista ja varastostakin.
  • Paristot voi palauttaa maksutta jäteasemalle tai niitä myyviin liikkeisiin.
  • Lääkkeet voi palauttaa maksutta apteekkiin.
  • Älä koskaan laita vaarallisia aineita viemäriin, kodin roskapussiin, ekopisteelle tai luontoon.
etappi_aviisi_1-2018_ala-sailo-vaaraa-kotona_4_miten-toimin-vaarallisten-jatteiden-kanssa.jpg
Autotallissa syntyy usein vaarallista jätettä. Teemu Saarenpää Ilmajoelta mittaa öljyjä.

Mitä vaarallisille jätteille tapahtuu?

  • Vaaralliset jätteet päätyvät keräyspisteistä, kuten jäteasemilta ja apteekeista asianmukaiseenkäsittelyyn. 
  • Kierrätettävät materiaalit otetaan talteen uudelleen tuotantoa varten ja haitalliset materiaalit käsitellään vaarattomaksi. 
  • Esimerkiksi viemällä kierrätykseen paristot japienakut, saadaan niiden sisältämät vaaralliset aineet turvalliseen käsittelyyn ja kierrätettävätmateriaalit hyödynnettäväksi metalliteollisuudessa. 
etappi_aviisi_1-2018_ala-sailo-vaaraa-kotona_5_miten-toimin-vaarallisten-jatteiden-kanssa.jpg
Kerää turhat vaaralliset aineet varastosta ja vie jäteasemalle.

Tunnistatko varoitusmerkit?

etappi_aviisi_1-2018_varoitusmerkit.jpg