Ajankohtaista

Kuinka käy kaupunginjohtajalta kierrätys?

etappi_aviisi_1-2018_kuinka-kay-kaupunginjohtajalta-kierratys.jpg
Etapin jäteneuvoja Oona Salo testasi Jorma Rasinmäen lajitteluosaamista erilaisilla jätteillä, jotka piti laittaa oikeisiin laatikoihin. Lajittelutesti järjestettiin Seinäjoella Alvar Aallon suunnitteleman kirjaston tiloissa.

Jorma Rasinmäki pyrkii tuottamaan vain vähän jätettä ja kierrättämään kohtuudella.

 

Kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki on toiminut Seinäjoen kaupungin keulakuvana kierrätyksen ja ympäristövastuullisuuden edistämiseksi kaupungin toiminnassa. Halusimme ottaa selvää, miten lajittelu ja kierrätys sujuvat häneltä kotioloissa ja tavallisena kaupungin asukkaana.

– Olen varmaankin kohtuullinen kierrättäjä. Tavoitteena on, että jätettä ylipäätään tuotettaisiin mahdollisimman vähän, Rasinmäki luonnehtii. Kuitenkin, kun jätettä joka tapauksessa aina syntyy, niin se pyritään hänen taloudessaan lajittelemaan oikein ja oikeaan paikkaan.

– Poltettava jäte viedään omaan astiaansa ja muut niille kuuluviin astioihin taloyhtiössä, hän kertoo.

Halusimme ottaa selvää, miten lajittelu ja kierrätys sujuvat Rasinmäeltä kotioloissa ja tavallisena kaupungin asukkaana.

Ekopistettä Rasinmäki kertoo käyttävänsä säännöllisesti ja sellainen sijaitseekin kiinteistön läheisyydessä. Lasi, metalli ja kartonki päätyvät näihin pisteisiin. Muuta tavaraa viedään tarvittaessa eri keräyspisteisiin, kuten jäteasemalle.
– Paristot viedään kauppaan, se on aina ollut selviö. Muut vaaralliset jätteet, kuten loisteputket ja maalit viedään jäteasemalle, hän luettelee. Rasinmäellä on tosin loisteputkia korvattu muilla ympäristöystävällisemmillä lamppuvaihtoehdoilla.

Terveisiä asukkaille:
huolehditaan ympäristöstämme!

– Jäteasemalle tuli viimeksi vietyä mökiltä erilaista rompetta. Siellä tulee käytyä harvakseltaan, mutta säännöllisesti vuoden parin välein. Esimerkiksi maalia ja jäteöljyä on tullut vietyä, hän kertoo.
Kahden hengen taloudessa Rasinmäellä kierrätys hoidetaan enimmäkseen yhteispelillä vaimo Tuulan kanssa, vaikka isommat tavarat hän kertookin itse huolehtivansa keräykseen.

– Kyllä täytyy olla erittäin tyytyväinen, miten jätehuolto on kehittynyt vuosien mittaan aina vaan paremmaksi toiminnaksi, kaupunginjohtaja toteaa. Asuntoalueille hän tosin kaipaisi ekopisteitä enemmän. Myös tiedotusta ja neuvontaa Rasinmäki toivoo ja pitää tarpeellisena, jotta lajittelu onnistuu ja tieto lajitteluohjeiden muutoksista tavoittaisi kuntalaiset.

Kaikille asukkaille Jorma Rasinmäki esittää toiveen:

–Huolehditaan meidän ympäristöstämme, itsestämme ja jätteistämme ja viedään kaikki oikeaan paikkaan. Se on parasta jätehuoltoa. Näin huolehditaan samalla tästä maapallosta.

Katso video, miten Jorma Rasinmäki pärjäsi jäteneuvojan testissä