etappi_aviisi_1-2018_lakanajahti.jpg
Lakanajahdin voiton vei Niemistön eskari Seinäjoelta, tuloksena oli 44 lakanaa per oppilas.

 

 

Etappi tutkii ja kehittää

Kiertotaloutta edistetään tekstiilikeräyksen ja kierrätyksen yhteistyöllä

Lakanajahdilla saatiin yhteistyö käynnistymään, keräys jatkuu jäteasemilla.

Etapin viime syksynä koululaisille järjestämän Lakanajahdin tuloksena saatiin 1 676 kiloa lakanatekstiiliä kierrätettäväksi. Sillä kudottaisiin aika pitkä matto. Kauhavalainen Lankava Oy tuottaa materiaalista ekologista matonkudetta alan harrastajille.

Puhtaiden ja ehjien lakanoiden keräys jatkuu Etapin jäteasemilla elokuun loppuun saakka.

Lakanakeräysyhteistyöhön liittyvä lakanajahti oli suunnattu kouluille. Jahtiin osallistui yhdeksän koululuokkaa, jotka keräsivät lakanat omatoimisesti lähipiiristään ja naapurustostaan. Tulos oli 1 676 kiloa. Lakanajahdin saldolla kutoisi noin 1 100 neliömetriä räsymattoa. Aika pitkä matto siis saataisiin, kun 80 senttimeterin levyistä mattoa kuteista syntyisi noin 1 300 metriä.

Etappi ja kauhavalainen käsityöalan yritys Lankava Oy pistivät kortensa kekoon kiertotalouden hyväksi ja ryhtyivät tekemään tekstiilikierrätyksessä yhteistyötä. Käytännössä homma toimii niin, että Etappi kerää kierrätystekstiilejä eli käytettyjä lakanoita, jotka Lankava tuotteistaa Räsykuteeksi eli matonkuteeksi.

– Kierrätykseen tuotavien lakanoiden tulee olla puhtaita ja ehjiä. Kokeilun tulosten perusteella likaisten ja rikkinäisten lakanoiden kierrätys ei onnistu. Joten nyt ohjeistusta tarkennettiin tästä syystä, kertoo Etapin kehitys- ja ympäristöpäällikkö Mirva Hautala.

Lankava Oy:n toimitusjohtaja Kirsti Karppisen mukaan ekologiselle matonkuteelle on ollut kysyntää erilaisten toimijoiden ja harrastajien keskuudessa.

Kerätyt lakanat leikataan koneellisesti tai käsin räsykuteeksi, jotka rullataan kiekoille. Kaikki työvaiheet tekstiilien keräyksestä valmistukseen tapahtuvat Suomessa. Lankava etsii myös yhteistyökumppaneita tuotannon eri vaiheisiin.


Mitä tehdä käyttökelvottomille tekstiileille?

  • Suomessa syntyy 71,5 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä vuodessa
  • Kuluttaja heittää roskiin vuodessa noin 10 kiloa tekstiilejä.
  • Materiaalille ei ole olemassa kierrätysväylää, lukuun ottamatta juuri Etapin lakanakeräyksen kaltaisia paikallisia hankkeita.
  • Lakeuden Etapin ja Lankava Oy:n lakanajahdissa kerättiin 1 676 kiloa lakanatekstiiliä kierrätykseen. EU:n uusien kierrätystavoitteiden myötä Suomessakin on alettu aktiivisesti etsiä ratkaisuja poistotekstiilien hyödyntämiselle.
  • Ympäristöministeriön valtakunnallinen jätesuunnitelmaedellyttää kierrätyksen edistämistä tekstiilienkin osalta.

Lakanajahdin tulos:

etappi_aviisi_1-2018_tunnusluvut.png

etappi_aviisi_1-2018_karpanen.png

Etappi ja Luke suunnittelevat yhteistyöhanketta:

Kärpästen kasvatusta biojätteellä eläinten rehuksi tutkitaan

Hyönteisten kasvattaminen ravinnoksi on tätä päivää. Ihmisruokaan lisätään jo esimerkiksi sirkkoja, mikä on saanut kovasti huomiota, mutta myös eläinten rehuksi voidaan kasvattaa hyönteisiä.

Lakeuden Etappi tutkii yhteistyössä Luonnonvarakeskus Luke Jokioisten kanssa mahdollisuutta hyödyntää biojätettä mustasotilaskärpästen kasvattamisessa. Rehusäädösten mukaisesti kasvatettuja kärpäsiä voitaisiin käyttää esimerkiksi eläinten ja kalojen rehuksi.

– Sotilaskärpäsen kasvatuksen etuina on, että se syö lähes kaikkea ja on liki sataprosenttisesti hyödynnettävissä rehuna. Kärpänen sisältää pääasiassa proteiinia ja orgaanisia aineita, toteaa kehityspäällikkö Antero Bäcklund Lakeuden Etapista.

Lisäksi kyseinen hyönteinen soveltuu Bäcklundin mukaan hyvin mädätykseen, mikä on Etapin biokaasun käsittelytapa. Myöskään ”karkulaiset” eivät olisi riski Suomen luonnolle, koska kärpäset elävät aikuisena vain muutaman päivän.

Etappi käsittelee omassa biokaasulaitoksessaan biojätettä ja puhdistamolietettä, joilla tuotetaan tällä hetkellä biokaasua laitoksen omaan energiantarpeeseen sekä Ranu-maanparannusraetta lannoitevalmisteeksi.

Hyönteisten kasvattaminen olisi biojätteen hyötykäytön laajentamista nykyisestä. Mikäli hanke toteutuu, mustasotilaskärpästen kasvattaminen alkanee aikaisintaan vuoden 2019 lopulla.