Vaaralliset jätteet

Palauta lääkejätteet maksutta apteekkiin

Lääkejäte aiheuttaa vaaraa ihmisille ja ympäristölle.

etappi_aviisi_1-2018_palauta_laaketjatteet_header.jpg

Vanhentuneet ja käyttämättömät lääkkeet ovat vaarallista jätettä. Väärään paikkaa laitettuina ne voivat aiheuttaa vaaraa ihmisille ja ympäristölle. Tämän vuoksi lääkejätteitä ei saa laittaa kodin poltettavaan jätteen astiaan tai viemäriin.

Kaikki Lakeuden Etapin toimialueen apteekit ottavat vastaan lääkejätteitä. Lääkejätteiden maksuton vastaanotto kotitalouksilta on ekomaksulla rahoitettava palvelu. Etappi toimittaa lääkejätteet apteekeista asianmukaiseen käsittelyyn Fortum Waste Solutions Oy:lle.Lajittele lääkkeet kotona

  • Vie lääkkeet apteekkiin alkuperäispakkauksissaan tai ilman, läpinäkyvässä tiiviissä muovipussissa. 
  • Poista ohjeliput reseptilääkkeistä tietosuojan vuoksi. 
  • Palauta irralliset tabletit ja kapselit purkkeineen tai muovipussissa 
  • Lajittele nestemäiset lääkejätteet kuten liuokset ja voiteet, kiinteät lääkejätteet kuten tabletit ja jauheet sekä aerosolit toisistaan erikseen.


etappi_aviisi_1-2018_pistavat_jatteet.jpg

Pistävät ja viiltävät jätteet

  • Pakkaa injektioneulat, insuliiniruiskut ja -kynät yms. pistävät ja viiltävät jätteet tiiviiseen astiaan, esim. kannelliseen muovipurkkiin tai tyhjään kartonki-tölkkiin.

Bromia ja jodia sisältävät lääkkeet 

  • Bromia sisältävät lääkkeet kuten Bisolvon ja Medipekt-valmisteet. 
  • Jodia sisältävät lääkkeet kuten joditabletit sekä Betadine-ja Iodosorb -valmisteet. 
  • Nämä vaativat erillisen jatkokäsittelyn, joten ne eivät saa sekoittua muiden lääkkeiden joukkoon.

etappi_aviisi_1-2018_elohopeaa_sisaltavat_jatteet.jpg

Elohopeaa sisältävät kuumemittarit 

  • Pidä elohopeakuumemittarit erillään lääkejätteistä ja mainitse tuotteista apteekin henkilökunnalle.
  • Jos mittari on särkynyt, ole erityisen varovainen ja pakkaa karannut elohopea tiiviiseen purkkiin.

 


 

Asbesti pakettiin

etappi_aviisi_1-2018_asbesti_pakettiin.jpgASBESTIPÖLYÄ ja -kuitua sisältävä jäte on erityiskäsittelyä vaativaa vaarallista jätettä, sillä se aiheuttaa vakavaa terveysvaaraa. Asbestista irtoava pöly kulkeutuu hengitysteiden kautta keuhkoihin aiheuttaen keuhkosairauksia.

Jäteasemalle vietäessä asbesti tulee pakata tiiviisti ja niin ettei pakkaus missään käsittelyn vaiheessa rikkoudu. Sen voi pakata esimerkiksi lasikuitusäkkeihin tai vastaavaan lujuuden omaaviin säkkeihin. Pakkaukseen tulee merkitä: ”ASBESTIJÄTE” Jäteasemalle voi maksutta viedä asbestia kotitalouksista enintään 20 litraa kerralla. 

Asbestia sisältävät rakenteet tulee aina kartoittaa ja poistaa purkukohteista. Asbestia voi olla esimerkiksi vanhojen lämpöputkien ja ilmanvaihtokanavien eristeissä, palosuoja, kosteus-ja äänieristeissä, lattia- ja kattolaatoissa, julkisivupinnoitteissa kuten mineriittilevyissä ja vanhojen talojen huopakatteissa.


etappi_aviisi_1-2018_painekyllastetty_jate.jpg
Painekyllästettyä puu luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi. Sitä löytyy esimerkiksi laitureista, terasseista ja puutarhakalusteista.