etappi_aviisi_1-2018_jateasemilla_tempaistaan_taas.jpg

 

Jäteasemilla
tempaistaan taas!

Öljyn ja muiden vaarallisten jätteiden keräystempaus

Etapin jäteasemilla järjestetään kevään ja kesän mittaan kuntien asukkaille tempauksia, joissa laitetaan kiertoon käytetyt voiteluöljyt ja kerätään muut kodin vaaralliset jätteet kaapeista ja nurkista pyörimästä. Kaikille vaarallista jätettä vieville asiakkaille annetaan vaivanpalkaksi varoitusmerkeillä varustettu sieniliina. Merkeistä tunnistaa aineen tai esineen vaaraominaisuuden.

Kotitalouksien vaaralliset jätteet otetaan maksutta vastaan Etapin jäteasemilla aina, kun asemat ovat auki. Vaarallisen jätteen teemavuoden tarkoituksena on erityisesti herätellä kuntalaisia siihen, että vaaraa aiheuttavia jätteitä ei pitäisi säilyttää turhaan kotona, vaan ne tulisi viedä jäteasemalle heti kun aineet tai esineet poistetaan käytöstä. Näin ne saadaan kierrätykseen ja turvalliseen käsittelyyn.

etappi_aviisi_1-2018_paineastiat.jpg

Öljy on yksi yleinen vaarallinen jäte. Kuntalaisille perinteinen isompien erien öljynkeräystempaus järjestetään Etapin toimialueen kunnissa alkaen toukokuussa yhteistyössä Fortum Waste Solutions Oy:n (entinen Ekokem) kanssa. Normaalisti jäteasemille voi viedä pienempiä eriä öljyä ympäri vuoden. Tempauspäivinä määrää ei ole rajattu.

– Keräyksessä otetaan vastaan käytettyjä vaihteisto-, hydrauliikka- ja moottoriöljyjä. Öljyt toimitetaan kierrätettäväksi edelleen teollisuuden käyttöön, kertoo jätehuoltoinsinööri Mauri Rajamäki Lakeuden Etapista.

Muita kodin vaarallisia jätteitä otetaan maksutta vastaan kerralla enintään 100 l/kg.

Isot öljyerät noudetaan kotoakin

Yli 400 litran jäteöljymäärät noudetaan kotoa, jos nouto on tilattu vähintään seitsemän työpäivää ennen kyseisen kunnan keräyspäivää. Öljyn tulee olla tynnyreihin pakattuna paikassa, johon imuautolla pääsee. Tynnyreissä tulee olla imuletkun suulakkeen mentävä reikä kannessa, että öljy saadaan sitä kautta tyhjennettyä.

Öljynoudot tulee tilata Fortumin asiakaspalvelusta:
puh. 010 7551 625 tai asiakaspalvelu1@fortum.com

EtappiAviisi_1_2018_tempausaikataulut.gif

Miten toimitan öljyn ja muut vaaralliset aineet keräykseen?

  • Voit viedä tempauspäivinä keräykseen öljyä esimerkiksi tynnyrissä, jossa on öljynimuauton suulakkeen mentävä aukko tyhjentämistä varten.
  • Kuljetusastian pitää olla tiivis, se ei saa vuotaa eikä läikkyä.
  • Tempauspäivinä vastaanotettavan öljyn määrää ei ole rajattu.
  • Muina päivinä jäteasemille voi viedä öljyä 100 litraa kerralla. Öljy pitää tuolloin toimittaa astiassa, joka on käsin kaadettavissa keräysastiaan.
  • Tempauspäivinä otetaan vastaan: käytettyjä vaihteisto-, hydrauliikka- ja moottoriöljyjä.
  • Öljyn sekaan ei saa laittaa vettä, bensaa, jäähdytinnesteitä tai polttoöljyä. Kukin aine tulee toimittaa jäteasemalle omissa astioissaan.
  • Keräyksen yhteydessä ei vastaanoteta öljytynnyreitä, vaan asiakkaan pitää ottaa ne mukaan tyhjennyksen jälkeen.

etappi_aviisi_1-2018_lakanat.jpg 

Lakanoitakin kerätään

Huom! Voit tuoda maksutta tapahtumiin tullessasi myös käytettyjä tarpeettomia lakanoita, joista kierrätetään räsykudetta matonkuteeksi. Keräyksessä vastaanotetaan ehjiä ja puhtaita lakanoita. Lakanakeräys on kaikilla Etapin jäteasemilla elokuun loppuun saakka.