kodin_lajitteluohjeet.png

Asiakkaat kysyvät

Kuinka tulisi toimia AdBlue -valmisteiden kanssa?

AdBlue on liuos, joka koostuu ureasta ja kemiallisesti puhdistetusta vedestä. Jätteenä AdBlue käsitellään liuottimena eli vaarallisena aineena. Vie se siis jäteasemalle maksutta! Liuosta käytetään dieselkäyttöisten ajoneuvojen pakokaasujen typen oksidien päästöjen alentamiseen.


Mihin kuuluu lajitella kuitit ja kuittirullat?

Kuitit saa laittaa sekä paperinkeräykseen että kodin poltettavan jätteen jäteastiaan. Paperiastiasta kuitit päätyvät kierrätykseen muun muassa kierrätyssanomalehtien raaka-aineeksi. Poltettavat jätteet taas päätyvät jätevoimalaan, jossa jätteistä tehdään energiaa. 


Voiko akryyli- ja öljyvärituubit laittaa kodin jäteastiaan?

Tyhjät muoviset värituubit voi laittaa kodin jäteastiaan. Jos tuubi on taas metallia, lajitellaan se tyhjänä metallin keräykseen. Maalia sisältävät tuubit ovat vaarallista jätettä, joten ne tulee toimittaa jäteasemalle, jossa ne otetaan maksutta vastaan.


etappi_aviisi_1-2018_patterit.jpg

Miksi paristojen navat täytyy teipata?

Käytöstä poistetuissa paristoissa ja akuissa on usein vielä jäljellä pieni määrä sähkövarausta. Huolimattomasti säilytettynä ne saattavat aiheuttaa oikosulkuun joutuessaan lämpöä ja kipinöintiä, jotka taas voivat aiheuttaa tulipalon. Tämä riski on helppo estää teippaamalla paristojen ja akkujen virtanavat piiloon heti, kun ne poistetaan käytöstä. Vie teipatut paristot paristonkeräyspisteisiin, joita löytyy kaikista paristoja ja akkuja myyvistä kaupoista ja kioskeista sekä jäteasemilta.


etappi_aviisi_1-2018_lamput.jpg

Miten tunnistan erilaiset lamput toisistaan?

Nykypäivänä markkinoilta löytyy monenlaisia ominaisuuksiltaan erilaisia lamppuja. Erilaiset ominaisuudet määrittelevät myös sen, kuinka ne lajitellaan ja käsitellään.

HEHKULAMPUN tunnistaa siitä, että se on usein kirkasta lasia ja sen sisällä on ohuet langat. Kanta on metallia, eikä kaulusta ole. Hehkulamppujen valmistus on loppunut, eikä niitä voi enää ostaa kaupasta. Hehkulampun voi laittaa kodin poltettavan jätteen astiaan yksittäisinä kappaleina.

HALOGEENILAMPPU näyttää lähes samalta, kuin hehkulamppu. Siinäkään ei ole kaulusta ja kupu on kirkasta lasia. Halogeenilampun sisällä kulkee erillinen lasinen putki. Myös nämä lamput ovat poistumassa markkinoilta energiatehokkuusvaatimusten vuoksi. Halogeenilamput voi laittaa oman kodin poltettavan jätteen astiaan yksittäisinä kappaleina.

ENERGIANSÄÄSTÖLAMPUN (pienloistelampun) tunnistaa valkoisesta putkesta, joka on taivutettu tiiviiseen esimerkiksi spiraalimaiseen tai sauvamaiseen muotoon. Energiansäästölampussa on valkoinen kaulus ja usein siinä voi olla valkoinen kupu putken ympärillä. Putket erottuvat kuitenkin kuvun alta. Ne sisältävät elohopeaa, jonka vuoksi ne on luokiteltu vaaralliseksi jätteeksi. Energiansäästölamput tuleekin toimittaa oikeaan keräykseen joko jäteasemalle tai kauppaan, jossa niitä otetaan vastaan.

LEDILAMPPUJA on markkinoilla useamman muotoisia ja näköisiä. Valkokupuiset ja -kauluksiset on helppo sekoittaa energiansäästölamppuihin ja retromalliset lanka-, liuska tai rimaledit sekoittuvat usein hehku- tai halogeenilamppuun. Useimmissa ledilampuissa on pitkä valkoinen kaulus ja valkoinen kupu. Kuvun sisällä on keltaiset sauvat, ei valkoista putkea, niin kuin energiansäästölampuissa. Retromalliset ledilamput ovat kirkaskupuisia, mutta hehkulampusta poiketen sisällä on useampi keltainen lanka. Ledilamput ovat elektroniikkajätettä, jota otetaan maksutta vastaan jäteasemalla. Myös ledilamppuja otetaan vastaan niitä myyvissä kaupoissa.

Lue lisää: lampputieto.fi