etappi_aviisi_1-2018_seinajoelle-nousee-uusi-palveleva-jateasema_header.jpg

Uutisia ja tapahtumia

Seinäjoelle nousee uusi
palveleva jäteasema

Nykyisen Seinäjoki-Nurmon jäteaseman
viereen nousee parin vuoden päästä uusi
entistä palvelevampi, resurssitehokas ja
kiertotaloutta edistävä jäteasema.

Tavoitteena on saada Seinäjoella käyttöön vuoden 2020 aikana asiakaslähtöinen, helppotoiminen, turvallinen ja ympärivuorokautisessa käytössä oleva jätteen vastaanottoasema, kertoo uuden jäteaseman suunnittelun lähtökohdista projektin johtaja palvelupäällikkö Satu Estakari Lakeuden Etapista.

Uudelle jäteasemalle on katsottu olevan tarvetta, koska jätehuolto ja asiakkaiden tarpeet ovat muuttuneet siitä, kun jäteasema aloitti toimintansa vuonna 2004.

Vuonna 2020 jäteasemalla voi asioida 24/7

– Nykyinen jäteasema on rakennettu alun perin vastaamaan kaatopaikan ylläpidon tarpeita. Nämä tarpeet eivät vastaa enää nykyisiä kiertotalouteen painottuvia toimintoja, Estakari täsmentää.

Jäteasema tulee hänen mukaansa olemaan ympäristöystävällinen, energiatehokas ja toiminnoiltaan mahdollisimman pitkälle automatisoitu. Esimerkiksi voidaan suunnitella osittaisen itsepalvelun käyttöä laajennetuilla aukioloajoilla.

– Ajatuksena on kehittää Seinäjoella toimintamalleja ja teknisiä sovelluksia, joita voidaan ottaa käyttöön jatkossa myös muilla jäteasemilla Estakari sanoo.

Rakentamiseen kierrätysmateriaaleja,
lisää kierrätysmahdollisuuksia

Jäteaseman rakentamisessa hyödynnetään kierrätysmateriaaleja ja ympäristöystävällisiä energiaratkaisuja. Infra suunnitellaan sellaiseksi, että nykyistä useampien jätelajien kierrättäminen olisi mahdollista. Uusina keräyskohteina voisi olla esimerkiksi tekstiili ja muovi.

Rakennushankkeen valmistelusta sekä rakennuttamisesta vastaa Oy Culmentor Ltd. Hankkeen kokonaiskustannus on noin kolme miljoonaa euroa.

– Hanke on todella mielenkiintoinen ja tavoitteiltaan moninainen, varsinkin kun jäteasemaa suunnitellaan 20–30 vuoden aikajaksolle. Koska jätehuolto kehittyy koko ajan, niin myös hankkeen toteutuksessa pitää huomioida tulevaisuus ja sen tarpeet, toteaa toimitusjohtaja Jukka Hellgren Culmentorilta.

Hänen mukaansa hankkeessa mennään alusta asti kiertotalouden ehdoilla, esimerkiksi kierrätysmateriaalien käyttö rakentamisessa huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa. 

Alueen maanrakennustöiden on määrä alkaa tänä keväänä, ja tavoitteena on, että jo tämän vuoden puolella asiakkaiden käytössä olisi uusi risujen ja haravointijätteiden vastaanottopaikka Seinäjoella. Varsinainen jäteaseman rakentaminen käynnistynee 2019 vuoden lopulla.